×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  دوشنبه - ۲۴ اردیبهشت - ۱۴۰۳  
true
true
گزارش «امید صلح» از رایزنی روحانی با لاریجانی درباره تغییر کابینه: لابی دو «رییس»

پایگاه خبری امید صلح – خبرهایی وجود دارد که نشان می دهد حسن روحانی در تعامل بسیار فشرده ای با علی لاریجانی برای بستن فهرست کابینه قرار دارد . 

 

 عرشیا صالحی ؛حالا که به زمان تشکیل کابینه جدید حسن روحانی نزدیک می شویم بحث ها روی این مساله متمرکز شده است که پارلمان چگونه با لیست پیشنهادی حسن روحانی مواجه خواهد شد . این مساله از آنجا اهمیت می یابد که حسن روحانی برای تشکیل نخستین کابینه از مجلس قبلی نتوانست مجوز سه گزینه مورد نظر خود را کسب کند. باید شرایط کنونی حسن روحانی را در این مورد مورد بحث قرار داد تا به این نتیجه رسید که او چه راهی را برای بستن فهرست جدید همکارانش انتخاب خواهد کرد .

دولت ژنرال ها

نکته اصلی در مورد کابینه حسن روحانی و اساسا تفاوت آن با دو کابینه محمود احمدی نژاد این است که او بهترین ها را همیشه در کنار خود جمع می کند . در هر حوزه ای قوی ترین فرد بدون توجه به گرایش سیاسی انتخاب شده و همین هم هست که از کابینه او به دولت ژنرال ها یاد می کنند.باوجود آنکه این نقطه قوت دولت است اما دلواپسان سن و سال این ژنرال ها را به رخ می‌کشند . روحانی اما گوشش به این کنایه ها هیچ وقت بدهکار نبوده است . این رویه انتخاب که بر اساس شایستگی و نه گرایش سیاسی است موجب شده که وقتی وزرا دور میز هیات دولت می نشینند می توان از مشارکتی های سابق تا جامعه روحانیتی ها را در کنار هم دید .

به هرحال بر اساس آخرین اخبار حسن روحانی دوشنبه شب به دیدار مقامات عالی رتبه رفته و در مورد چینش کابینه نیز مشورت هایی داشته است . خبرهای دیگری هم در این میان وجود دارد که از رفتن برخی افراد از کابینه و آمدن چهره های جدید و البته برخی جابجایی ها حکایت دارد . بر اساس اخبار موجود برخی وزرا در پست خود ابقا می‌شوند که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت و سید حسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی را می‌توان وزرای قطعی دولت دوازدهم دانست. این در حالی است که در خصوص برخی وزرا شخص رییس‌جمهوری یا وزیر فعلی به جمع‌بندی لازم برای ابقا یا خداحافظی نرسیده‌اند. وزرای کشور، اقتصاد، مسکن، راه و شهرسازی و ورزش از این جمله هستند. ماجرا برای وزیر کشور کمی از دیگران متفاوت‌تر است. هنوز ماندن یا رفتن رحمانی‌فضلی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. البته جانشین‌هایی برای تصدی پست او در وزارت کشور مطرح است.

الیاس حضرتی در این مورد گفته است:« یک هفته‌ای است نسبت به ابقای رحمانی‌فضلی در کابینه دوازدهم تصمیماتی گرفته شده. اما اگر چنین نشود و او از تیم دولت جدا شود، پررنگ‌ترین گزینه محمد شریعتمداری، معاون اجرایی رییس‌جمهور برای این وزارتخانه است.»در این میان برخی خبرها هم حاکی از آن است که مجید انصاری، معاون حقوقی هم از جمله افراد مطرح برای تصدی این پست است. بر اساس برخی اخبار دیگر محمود حجتی وزیر کشاورزی هم اعلام کرده که تمایلی برای حضور در پست وزارت کشاورزی ندارد چرا که هرآنچه لازم بوده را انجام داده است. البته حجتی یکی از گزینه‌های جدی شهرداری تهران است ضمن اینکه در صورت تصویب قانون جدایی وزارتخانه‌ها از گزینه‌های حضور در وزارت راه نیز هست. شنیده‌های دیگر هم حکایت از این دارد که رفتن وزیران دادگستری، آموزش و پرورش، علوم تحقیقات و فناوری، صنایع و معادن و دفاع نیز قطعی شده است. اواسط هفته گذشته هم البته خبرهایی منتشر شد که حکایت از رایزنی ها برای تغییر وزیر دفاع داشت . گفته می شود که قرار است یکی از فرماندهان باسابقه ارتش جایگزین حسین دهقان شود. در برخی محافل سیاسی هم گفته می شود که روحانی بنا دارد یک خانم را در وزارت آموزش و پرورش به کار گیرد . از الهام امین‌زاده، دستیار رییس‌جمهور در امور حقوق شهروندی مطرح و شهیندخت مولاوردی معاون امور زنان رییس‌جمهور به عنوان گزینه‌های اصلی در این مورد نام برده می شود. در میان این جابه‌جایی‌ها امکان حضور چهره‌های جدید در جلسات هیات دولت نیز هست. محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس‌جمهور احتمال دارد به بخش دیگری از کابینه منتقل شود. از او به عنوان وزیر تجارت یا بازرگانی نام برده می‌شود.

بهارستان و پاستور چه تصمیمی می گیرند ؟

حالا که کار به این مرحله رسیده باید شرایط حسن روحانی در پارلمان را بررسی کرد . او برای اینکه با وضعیت دوره قبل مواجه نشود به نظر می رسد که این بار رایزنی ها را قبل از رفتن به پارلمان آغاز کند . نکته مهم همینجاست ؛ او با چه کسی لابی اصلی را انجام خواهد داد ؛ محمد رضا عارف یا علی لاریجانی ؟

پرسش مهم و تعیین کنده ای است ؛ سوابق نشان می دهد حسن روحانی چندان روی محمد رضا عارف حساب باز نمی کند . همین چند روز پیش بود که عارف گلایه هایی را از حسن روحانی در رسانه ها مطرح کرد که نشان می داد از عدم مشورت روحانی با خودش در مورد ترکیب کابینه دلگیر است . در این میان اما خبرهایی وجود دارد که نشان می دهد حسن روحانی در تعامل بسیار فشرده ای با علی لاریجانی برای بستن فهرست کابینه قرار دارد . آنها گویا جلساتی را با یکدیگر در این مورد داشته اند و نفرات منتخبشان هم با یکدیگر برای هماهنگی های بیشتر در ارتباط کامل هستند .

اما چرا حسن روحانی چندان روی خوشی به محمد رضا عارف نشان نداده است .

مساله گویا بر این است که روحانی روی دو نکته خاص نظر دارد.

۱-ضعف کار تشکیلاتی محمد رضا عارف: محمد رضا عارف در این مدت نشان داده است که نمی تواند در حوزه کار تشکیلاتی و راهبردی چندان قوی عمل کند . نحوه عملکرد او در ماجرای بستن لیست شورای شهر که حتی موجب شد رییس دولت اصلاحات به سختی زیر بار حمایت از لیست برود و البته بعد از آن ، عملکرد بسیار ضعیف او در انتخابات هیات رییسه که موجب شد دو کرسی از این جایگاه از اختیار فراکسیون امید خارج شود همگی نشانه هایی است از ضعف کار تشکیلاتی و راهبردی محمد رضا عارف.

۲-اقدامات سوال برانگیز عارفِ در سطحی دیگر. در ماجرای انتخاب عباسعلی کدخدایی برای سمت حقوقدانی شورای نگهبان علی رغم اینکه رییس دولت اصلاحات و  هاشمی رفسنجانی در یک تصمیم تشکیلاتی از او خواستند که فراکسیون امید را به رای ندادن به کدخدایی هدایت کند او در آخرین لحظه در صحن علنی مجلس به میان اعضای فراکسیون امید رفت و گفت که تصمیم تغییر کرده است .این مساله دلخوری هایی به دنبال داشت. بعد از آن هم هنگامی که حسن روحانی در حال آماده شدن برای ورود به فاز انتخاباتی بود او انتقادهایی را از نوع عملکرد دولت مطرح کرد . یعنی همزمان و همزبان با رقبای روحانی شروع به نقد او کرد .

شاید به همین دلایل است که حسن روحانی تصمیم گرفته روی علی لاریجانی برای تعیین تکلیف کابینه اش حساب باز کند . لاریجانی در تمام این۴ سال در سخت ترین لحظات در کنار حسن روحانی بوده و هزینه های زیادی هم بابت این همراهی داده است .از این رو به نظر می رسد لاریجانی نقشی تعیین کننده در کابینه خواهد داشت .

 

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true