×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  دوشنبه - ۳۱ اردیبهشت - ۱۴۰۳  
true
true
معرفی کاندیدای موازی برای کمک به «روحانی» در مناظره ها/خلا آیت الله هاشمی می تواند خطرات بیشتری را متوجه اصلاح طلبان کند

پایگاه خبری امید صلح – جریان احمدی نژاد به هیچ وجه نمی تواند با روحانی رقابت جدی داشته باشد.

طاهره شهاب الدین- «اصولگرایان تا الان نتوانسته اند رقیبی به میدان بیاورند که جدید باشد و در صحنه رقابت دوره های گذشته محک نخورده باشد».علی صوفی وزیر دولت اصلاحات ضمن تاکید براین مطلب به «امید صلح »می گوید:اگر اصولگرایان به همان صورت گذشته کاندیداهای متعدد داشته باشند طبعا آرای آنها تقسیم خواهد شد و رقابت درونی آنها باعث شکستشان خواهد شد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب معتقد است : باتوجه به اینکه درباره کاهش مشارکت مردمی در انتخابات این دوره بیش از دوره های گذشته نگرانی وجود دارد لذا اگر شرایط به همین صورت پیش برود شانس اصولگرایان بیشتر از اصلاح طلبان خواهد بود.

صوفی همچنین درباره کاندیداتوری حمید بقایی می گوید:با وجود اینکه قبل از اعلام کاندیداتوری بقایی، احمدی نژاد با انتشار بیانیه‌ای عدم حمایت خود از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۶ را اعلام کرده بود، اما بسیار واضح است که افرادی چون بقایی و مشایی کاملا به آقای احمدی‌نژاد وصل هستند و این کاندیداتوری با هماهنگی ایشان صورت گرفته است. به همین خاطر هدف احمدی نژاد این است که به ایجاد موج احمدی‌نژادیسم در کشور و در عرصه انتخابات دامن بزند؛ به این امید که شاید در لحظات آخر با ایجاد این موج، اذن دوباره‌ای بگیرد و به عرصه انتخابات بازگردد.

مشروح این گفتگو را در ادامه بخوانید:

با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات96 گویا اصولگرایان نشست های انتخاباتی خود را جدی تر از اصلاح طلبان دنبال می کنند ،علت این مساله چیست ؟

کاری که اصولگرایان به دنبال آن هستند اصلاح طلبان در دوره های گذشته انجام داده اند .در انتخابات 94ما دیدیم اصلاح طلبان با یک حرکت جبهه ای موفق شدند به انسجام برسند و در قالب شورای عالی سیاستگذاری فعالیت کنند .این شورا درحال حاضر هم نهاد اجرایی اصلاح طلبان است.در سطح استانها هم شورای هماهنگی اصلاح طلبان فعالیت می کنند بنابراین کاری که اصلاح طلبان در انتخابات 94انجام دادند همچنان ادامه دارد و در انتخابات پیش رو هم باهمین روش عمل خواهند کرد تا به لیست واحد برسند و از کاندیداهای مقبول خود حمایت کنند .این سازوکاری است که برای انتخابات شوراها اتخاذ خواهد شد . در انتخابات ریاست جمهوری هم اصلاح طلبان از فردی حمایت خواهند کرد که در انتخابات 92حمایت کردند .به هرحال کاندیدای واحدی سرانجام به مردم معرفی خواهد شد که این کاندیدا آقای روحانی است البته اگر به هر دلیلی ایشان نتواند کاندیدا شود در آن صورت ما از کاندیداهای سایه استفاده خواهیم کرد و یک نفر را به مردم خواهیم کرد.

این کاندیداهای سایه چه کسانی هستند؟

تا الان درباره مصادیق کاندیداهای سایه بحثی نشده و من اسم کسی را نشنیده ام. ممکن است در آینده اسامی افرادی اعلام شود.قطعا هر اتفاقی بخواهد بیفتد با سازوکار شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان صورت خواهد گرفت.

این روزها نزدیکان محمود احمدی نژاد هم برای انتخابات 96فعالیت خود را آغاز کرده اند دراین شرایط شما مهمترین رقیب اصلاح طلبان را کدام جریان سیاسی است؟

اصولگرایان تا الان نتوانسته اند رقیبی به میدان بیاورند که جدید باشد و در صحنه رقابت دوره های گذشته محک نخورده باشد .افرادی چون آقای قالیباف یا حداد عادل کسانی بودند که در انتخابات گذشته یا تا آخر ماندند و یااینکه وسط راه از کاندیداتوری انصراف دادند . دیگر کاندیداهای مطرح اصولگرا هم در صورتی می توانند در انتخابات 96عرض اندام کنند که در نهایت به یک کاندیدای واحد برسند .اگر اصولگرایان به همان صورت گذشته کاندیداهای متعدد داشته باشند طبعا آرای آنها تقسیم خواهد شد و رقابت درونی آنها باعث شکستشان خواهد شد. همانطور که اصلاح طلبان به خاطر رقابت درونی در سال 84شکست خوردند اما در سال 92به این نتیجه رسیدند که از بین دو کاندیدا یکی به نفع دیگری کناره گیری کند وبا حمایت از یک نفر پیروز رقابت شدند .اصلاح طلبان در انتخابات 94هم در حالی که چهره های شناخته شده آنها رد صلاحیت شدند اما بازهم موفق شدند با استفاده از چهره های ناشناس ،مردم را متقاعد کنند که پای صندوقهای رای بیایند و به کاندیداهایشان رای بدهند. درانتخابات 96هم اصلاح طلبان همین سازوکار را دنبال خواهند کردند و با اجماع وارد انتخابات خواهند شد .این در حالی است که اصولگرایان با تمام تلاشی که داشته اند اما موفق نبودند لذا اگر این جریان با همین سازوکار فعالیت خود را ادامه دهند شکستشان قطعی خواهد بود اما اگر آنها بتوانند به یک کاندیدای واحد برسند، شانس بیشتری خواهند داشت.به هرحال باتوجه به اینکه درباره کاهش مشارکت مردمی در انتخابات این دوره بیش از دوره های گذشته نگرانی وجود دارد لذا اگر شرایط به همین صورت پیش برود شانس اصولگرایان بیشتر از اصلاح طلبان خواهد بود.

فقدان آیت الله هاشمی را چقدر به ضرر اعتدالگرایان و اصلاح طلبان می دانید؟

آقای هاشمی با حاکمیت ارتباطاتی داشتند  و همیشه سعی می کردند این ارتباطشان را حفظ کنند تا در سایه تعامل با حاکمیت بتوانند زمینه را برای رقابت های سالم انتخاباتی فراهم کنند البته همیشه هم توفیق صدردرصدی نداشتند اما تلاش های ایشان بی تاثیر هم نبود. طبعا خلا آقای هاشمی می تواند خطرات بیشتری را متوجه اصلاح طلبان کند و در جذب مشارکت مردم هم تاثیر گذار باشد. البته اصلاح طلبان هم نگران این قضیه هستند بنابراین تلاش خواهند کرد تا جایی که می توانند مردم را به پای صندوقهای رای بکشانند .آنچه مهم است وحدت برسر گفتمانی است که گروههای سیاسی اصلاح طلب باید تلاش کنند به سر آن وحدت برسند و از تفرقه و تشتت پرهیز کنند تا بتوانند خلا آقای هاشمی را به این وسیله پر کنند. اگراصلاح طلبان به این مساله بی توجهی کنند و از طرفی برخی از جریان های اعتدالگرا همچنان به ادعاهای خود ادامه دهند که پیروز میدان و تاثیر گذار اصلی در انتخابات آنها بوده اند  و بخواهند وارد این چالش ها شوند طبعا خلا آقای هاشمی تشدید و نگرانی ها نیز بیشتر خواهد شد .بنابراین اگرچه رییس دولت اصلاحات تاثیرخودش را در اجماع این جریان خواهد گذاشت اما از آنجایی که ممکن است جریان های اعتدالگر نخواهند زیر این چتر قرار بگیرند در اینصورت ما آسیب خواهیم دید البته نشانه ها حاکی از آن است که آقای روحانی می تواند نقش مهمی در اجماع اعتدالگرایان و اصلاح طبلان ایفا کند تا چنین آسیبی پیش نیاید.

وقتی کاندیدای اصلی اصلاح طلبان و اعتدالگرایان آقای روحانی است چراباید این دو جریان دچار اختلاف شوند ؟

همانطور که گفتم درباره انتخابات ریاست جمهوری قبلا ادعاهایی از سوی جریان خاص اعتدالگرایی وبرخی اطرافیان آقای روحانی مطرح شده است که اصلاح طلبان سهم کمتری در پیروزی آقای روحانی داشته اند لذا اگر این ادعاها دامن زده شود عقبه رای آقای روحانی و جامعه اصلاح طلبی دلسرد خواهند شد .ضمن اینکه ممکن است در بین رهبران اصلاح طلب و نخبگان این جریان با عقلانیتی که حاکم است این ادعاها تاثیر گذار باشد که نتیجه این دلسردی بر رای مردم هم تاثیر خود را خواهد گذاشت. درواقع باتوجه به اینکه آقای روحانی ضعف هایی داشته و نتوانسته برخی وعده های خود را جامه عمل بپوشاند این احتمال وجود دارد که مردم احساس کنند چهارسال آینده هم وضع به همین منوال خواهد بود. درحالی که مردم باید ریاضت را تحمل کنند . در این شرایط اگر حرفهای دلسرد کننده زده شود می تواند در رای مردم تاثیر منفی بگذارد و نتیجه ای دور از انتظار را رقم بزند .درآن زمان دیگر فایده ای ندارد که ما به دنبال مقصر بگردیم. به هرحال باید با عقلانیت و حساب شده عمل کرد تا آقای روحانی هم بتواند در راستای وعده هایی که داده عمل کند.باید برای مردم این موضوع جا بیفتد که دولت همانطور که توانسته تورم را مهار کند و در سیاست خارجی و مذاکرات هسته ای موفق عمل کند می تواند در دوره آینده هم در خروج از رکود شکننده موفق شود. اگر آینده روشنی پیش روی مردم گذاشته شود با اشتیاق درپای صندوقهای رای حاضر خواهند شد.به هرحال آقای روحانی در سال 92 وعده هایی دادند که هم امید بخش بوده و هم اینکه در طرف مقابل احساس نگرانی و خطر جدی ایجاد کرده است.ایشان موفق به لغو قطعنامه های سازمان ملل علیه ایران و لغو تحریم ها شد و با توافق هسته ای خطرات جدی را برطرف کرد. مردم هم باوجود آنکه آقای روحانی را نمی شناختند اما به او رای اعتماد دادند و ایشان هم توفیقات بزرگی به دست آورد.توفیقاتی که البته جریان مقابل درحال تخریب آنهاست و در انتخابات 96 هم قصد به چالش کشیدن آقای روحانی در مناظره ها را خواهد داشت.

برخی معتقدند در کنار آقای روحانی باید کاندیداهای موازی هم حضور داشته باشند تا در مناظره ها به ایشان کمک کنند شما این نظر را قبول دارید؟

بله. بنده هم معتقدم کاندیدای موازی باید کنار آقای روحانی باشد.البته ممکن است طرح این مساله موجب شود اصلاح طلبان متهم شوند به اینکه می خواهند علیه آقای روحانی توطئه کنند و با معرفی چند کاندیدای اصلاح طلب به دنبال کنار گذاشتن ایشان هستند در حالی که اصلاح طلبان دنبال این مسائل نیستند .قطعا اصلاح طلبان اگر قصد معرفی کاندیدا را داشته باشند این کار با هماهنگی آقای روحانی با عناوینی مثل کاندیدای در سایه صورت خواهد گرفت .ضمن اینکه این اطمینان به آقای روحانی داده خواهد شد که کاندیداهای در سایه قصد رقابت با ایشان را نخواهند داشت و فقط برای حوادث غیرمترقبه ای که ممکن است پیش آید چنین تصمیمی اتخاذ خواهد شد.به هرحال کاندیداهای در سایه می توانند آلترناتیوی باشند برای جریانی که آقای روحانی با آن وابسته است . از آنجایی که ممکن است برای هر فردی حادثه ای بروز کند و مانعی برسر کارش ایجاد شود دراین شرایط باید افردای باشند که بتوانند به آقای روحانی کمک کنند  تا ایشان تنها نباشد .زمانی که کاندیداتوری آقای روحانی قطعی شود و هیچ خطری ایشان را تهدید نکند در آن زمان همه کاندیداهای سایه کنار خواهند رفت لذا تا جایی که بنده اطلاع دارم آقای روحانی از این مساله نگرانی ندارد .قطعا دراین شرایط توهم توطئه هم کاهش پیدا می کند.

برخی سیاسیون براین باورند که اعلام کاندیداتوری حمید بقایی از تلاش جریان احمدی نژاد برای تاثیرگذاری در انتخابات 96خبر می دهد ،به نظر شما این جریان رقیب جدی برای آقای روحانی محسوب می شود؟

جریان احمدی نژاد به هیچ وجه نمی تواند با آقای روحانی رقابت جدی داشته باشد.البته شخص آقای احمدی نژاد با شعارهای پوپولیستی که داشت ممکن بود برای آقای روحانی خطرجدی باشد اما وقتی ایشان از انتخابات کنار گذاشته شد،کاندیدای وابسته به او وارد رقابت شد . احمدی‌نژاد معتقد است اصولگرایان قدرت رقابت با اصلاح طلبان را ندارند و تنها خود او می‌تواند از پس رقبای اصلاح طلب برآید.

به هرحال هنگامی که آقای احمدی‌نژاد از کاندیداتوری محروم شد، به دلیل خوشایند نبودن این محرومیت و اجبار وی به تمکین از این دستور،‌ می‌خواهد سایه‌ای از خودش در صحنه باشد و قدرت نمایی کند، به همین خاطر پس از منع شدن از شرکت در انتخابات، باز هم به سفرهای استانی خود ادامه داد. بنابراین با وجود اینکه قبل از اعلام کاندیداتوری بقایی، احمدی نژاد با انتشار بیانیه‌ای عدم حمایت خود از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۶ را اعلام کرده بود، اما بسیار واضح است که افرادی چون بقایی و مشایی کاملا به آقای احمدی‌نژاد وصل هستند و این کاندیداتوری با هماهنگی ایشان صورت گرفته است. به همین خاطر هدف احمدی نژاد این است که به ایجاد موج احمدی‌نژادیسم در کشور و در عرصه انتخابات دامن بزند؛ به این امید که شاید در لحظات آخر با ایجاد این موج، اذن دوباره‌ای بگیرد و به عرصه انتخابات بازگردد. چرا که بدون ایجاد یک موج و جریان قوی در استان‌ها و سطح کشور نمی‌تواند به عرصه انتخابات برگردد.مشخص است که هنگام انتشار این بیانیه، اعلام کاندیداتوری آقای بقایی قطعی شده بوده اما احتمالا به خاطر ترس از اینکه دوباره منعی صورت بگیرد، این بیانیه از طرف آقای احمدی نژاد منتشر شد تا کسی متوجه او نشود.درواقع از آنجا که بقایی تنها یک مهره و نماد از آقای احمدی‌نژاد است، جایگاهی در سیاست ندارد و شورای نگهبان او را رد صلاحیت خواهد کرد. به همین خاطر اصولگرایان هم این کاندیداتوری را جدی نمی‌گیرند.احمدی نژاد سعی خواهد کرد رقابت خودش را بااینها حفظ کند .به اعتقاد او خودش تنها کسی است که می تواند مقابل جریان اصلاح طلب بایستد البته باموجی که اینها ایجاد می کنند می توانند برای اصلاح طلبان و روحانی مخاطراتی ایجاد کنند. آقای احمدی نژاد همچنان می خواهد عقبه خود را در صحنه سیاسی کشور فعال نگه دارد بنابراین از آنجایی که یاس و نگرانی در اصولگرایان پیش می آید ممکن است سران اصولگرایی در پی این باشند که در لحظه آخر مقام معظم رهبری را متقاعد کنند که احمدی نژاد برای انتخابات ثبت نام کند.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true