×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  شنبه - ۱۶ تیر - ۱۴۰۳  
true
true
چرا بازگشت «بایدن» به توافق با ایران ساده نیست؟

پایگاه خبری صلح پایدار بایدن همواره خروج امریکا از برجام در دوره ترامپ را یک اشتباه خوانده بود. اکنون روند مذاکرات، محتوای توافق احتمالی و تاثیرات احتمالی آن بر سیاست داخلی ایران و امریکا مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. پس از انتصاب نماینده ویژه از سوی دولت بایدن برای امور ایران همگان انتظار دارند تا در مورد روند و جزئیات مذاکره با ایران اطلاعات کسب کنند. با این وجود، پنج چالش عمده پیش روی دولت بایدن و مذاکره‌کنندگان برای دستیابی به توافقی تازه در مورد برنامه هسته‌ای ایران وجود دارند”.


به گزارش صلح پایدار،“کیلیچ بوگرا کانات” ستون‌نویس روزنامه “صباح” نزدیک به حزب عدالت و توسعه در یادداشتی به چالش‌های پیش روی “جو بایدن” رئیس جمهوری آمریکا برای حصول توافق هسته‌ای با ایران پرداخته است.

این ستون‌نویس ترک در مقاله خود می‌نویسد: “بایدن به عنوان نامزدی انتخاباتی وعده داد تا امریکا را به برجام بازگرداند و از دستیابی به توافق با ایران اطمینان داد. با این وجود، او اکنون زمانی که سکان امور را در دست گرفته متوجه شده که دستیابی به توافق با ایران کار ساده‌ای نخواهد بود.

بایدن همواره خروج امریکا از برجام در دوره ترامپ را یک اشتباه خوانده بود. اکنون روند مذاکرات، محتوای توافق احتمالی و تاثیرات احتمالی آن بر سیاست داخلی ایران و امریکا مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. پس از انتصاب نماینده ویژه از سوی دولت بایدن برای امور ایران همگان انتظار دارند تا در مورد روند و جزئیات مذاکره با ایران اطلاعات کسب کنند. با این وجود، پنج چالش عمده پیش روی دولت بایدن و مذاکره‌کنندگان برای دستیابی به توافقی تازه در مورد برنامه هسته‌ای ایران وجود دارند”.

نخستین چالش بن بست در حوزه سیاست داخلی امریکا است. برای دولت بایدن کسب حمایت اکثریت نمایندگان در کنگره برای حصول توافق هسته‌ای با ایران بسیار مهم است. این در حالی است که برخی از اعضای کنگره نگرانی‌های جدی درباره برنامه موشکی ایران دارند و می‌خواهند این موضوع در توافق نهایی با ایران لحاظ شود. بسیاری از نمایندگان بدین خاطر با برجام مخالف بوده‌اند. “آنتونی بلینکن” وزیر خارجه امریکا در جلسه استماع برای تایید انتصاب خود در جمع نمایندگان کنگره به آنان اطمینان داد که دولت مسائل مرتبط با سیاست خارجی امریکا را با نمایندگان در جریان خواهد گذاشت و با آنان رایزنی خواهد کرد. در نتیجه، کنگره حرف‌های زیادی برای گفتن به دولت بایدن درباره توافق هسته‌ای تازه با ایران دارد.

چالش دوم آن است که برخی از شرکای آمریکا واکنشی منفی نسبت به برجام و توافق هسته‌ای احتمالی تازه از خود نشان داده‌اند. برخی از کشور‌های منطقه این توافق را چراغ سبزی از سوی امریکا به ایران و باعث تشدید حمایت ایران از گروه‌های نیابتی می‌دانند. این برای امریکا دشوار است که در دور دوم مذاکره با ایران درباره برنامه هسته‌ای آن کشور نگرانی شرکای منطقه‌ای‌اش را نادیده گیرد.

چالش سوم آن است که دولت بایدن باید نگرانی شرکای خود در برجام از جمله بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان را نیز مورد توجه قرار دهد. تصمیم ترامپ رئیس‌جمهوری سابق امریکا برای خروج آن کشور از برجام باعث افزایش بدبینی در میان اعضای برجام درباره میزان پایبندی دولت امریکا به تعهدات‌اش شده است. در نتیجه، میزان اعتماد به امریکا و قابلیت اطمینان داشتن به آن کشور زیر سوال رفته است. امریکا باید به شرکا و متحدان‌اش اطمینان دهد که توافق تازه بلندمدت خواهد بود. یک راه برای ارائه این تضمین تبدیل توافق به یک معاهده بین المللی مورد تایید کنگره خواهد بود.

چالش چهارم نگرانی‌های داخلی ایران است. در ژوئن سال جاری، انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار خواهد شد و به احتمال زیاد توافق هسته‌ای و روابط با امریکا بخشی از این کارزار انتخاباتی خواهد بود. از دید اصولگرایان هرگونه تلاش دولت برای بازگشت به برجام اقدامی علیه منافع ملی قلمداد می‌شود. از دید آنان این نمایشی از عدم میهن‌دوستی از سوی دولت فعلی قلمداد می‌شود. در نتیجه، دولت بایدن با دولت روحانی در مذاکرات مواجه خواهد بود که در نقطه اوج درگیری‌ها و چالش‌های داخلی قرار خواهد داشت.

چالش پنجم و نهایی آن است که از زمان انتصاب “راب مالی” به عنوان نماینده ویژه بایدن در امور ایران بحث‌های زیادی پیرامون او و موضع‌گیری‌های پیشین‌اش در قبال برخی مسائل خاورمیانه مطرح شده‌اند. بنابراین، صرفنظر از محتوای توافقی تازه، گروه‌هایی وجود دارند که با دیدگاه‌های سیاسی مذاکره کنندگان دولت بایدن مشکل دارند. روند تلاش بایدن برای توافق با ایران چالش برانگیزتر از آن چیزی است که بسیاری انتظار داشند و ممکن است پیامد‌های سیاسی داخلی برای بایدن در داخل امریکا به همراه داشته باشد”.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


true